onsdag den 5. september 2012

Anchorage og vilde dyr


Dette indlæg kommer til at handle om turen hjem fra Palmer, da det viste sig at blive en langt mere interessant tur end lige forventet.

Vi startede med at køre til Anchorage og når vi nu alligevel var der, jamen så blev det lige til en tur i storcenteret, der er to storcentre i Anchorage og det er så de eneste, der er i hele Alaska, ifølge Marsha. Kort om Anchorage kan jeg fortælle at det er den største by i Alaska, over halvdelen af befolkningen bor i denne by (området), men da der kun bor 600.000 mennesker i hele Alaska, er det jo selvfølgelig stadig ingenting i forhold til f.eks. New York.

Men vi gik og kiggede lidt butikker og hyggede ellers bare med at der ikke var noget vi skulle nå, det var rigtig dejligt bare at kunne gå rundt (selvom de fleste nok godt ved jeg ikke er den helt store shopper ;) )

En af etagerne i centret
Jeg var meget overrasket over at der ikke var flere mennesker i centret, godt nok var det mandag, men det var også Labour day hvilket vil sige at alle havde fri, derfor havde jeg forestillet mig at der ville være fyldt med mennesker, men der var altså rimelig tomt. 

Efter at have fået stillet den værste shoppelyst, kørte vi videre. Vi gjorde holdt halvvejs og fik os noget at spise og så kørte vi videre. 

Pludselig siger Marsha at der da forresten er et vildt dyrs reservat på vejen om det var noget vi havde lyst til at se og det ville vi da super gerne så vi kørte også lige forbi der. Det var et kæmpe center fuld af alle mulige vilde dyr, der var fanget ude i naturen, fordi de havde problemer og så kom de til dette center for at blive klar til at komme tilbage til naturen igen. Den eneste undtagelse var alle deres bisoner  (wood bison hvis nogen kender til den specifikke race) disse var alle startet i fangenskab, da racen var uddød i Alaska og nu er de ved at starte en kæmpe flok så de kan få dem ud i naturen igen. Deres bjørneunger (som vi ikke så) bliver ikke sat ud igen, men en af dem var sendt til en zoo i Sverige. De kan simpelthen ikke klare sig selv ude i naturen, når de er startet op med hjælp fra mennesker. 

De første dyr vi så var tre voksne elge, der alle lå og så temmelige veltilfredse ud. 
De må være ved at skifte deres horn, derfor var de lidt blodige alle sammen
Derefter så vi en af de kæmpe store flokke af bisoner, der var rigtig mange af dem og de var lige blevet fodret da vi kom forbi så derfor stod de allesammen oppe ved hegnet.

En af de to grupper af bisoner
Så kom vi hen til det næste område og det var nemt at se at der skete noget, da der stod en masse mennesker henne ved hegnet, og det var så den ene af de mindst to brune bjørne, der var ved at tage et bad i den lille sø der var i deres område.
Den brune bjørn i søen
Der gik ikke lang tid efter vi var kommet, før bjørnen gik op af vandet og så fortsatte den ellers ind i græsset og efter to sekunder var den pist væk. Vi så også glimt af en anden bjørn, der gemte sig i græsset, men selvom det er ret så store dyr, var de gode til at gemme sig, hvilket muligvis ikke er helt betryggende med tanke på at bevæge sig rundt i naturen.
Bjørnen rystede sig da den gik op af vandet og så forsvandt den ellers
Efter oplevelsen med bjørnene så vi deres to små elgkalve. De tager elgkalve ind, hvis de bliver forladt af deres mor og jeg så et billede af hvordan de giver de små elgkalve sutteflaske. De stod begge to helt oppe ved hegnet og gnavede i en pind, men de havde altså et ret stort område de kunne bevæge sig i, så det var deres eget valg at de ville stå i den største mudderpøl, der var i området.
En af de to elgkalve gemmer sig bag deres hytte.
Så var der en lille gruppe af nogen af noget der minder om bøfler, hvilket det nok også var. De lå rimelig langt væk oppe på en lille bakke og slappede af, så de var ikke super spændende at se på ;)

To bøfler fra den lille gruppe
Derefter var der en gruppe af elk (hvilket wikipedia oversætter til wapitihjort). De fleste havde ikke gevirer, går udfra det var hunner, men der var en han, og han havde virkelig et kæmpe stort gevir, det var super imponerende at se på. De rejste sig allesammen op lige lidt efter vi kom og det viste sig at der også var en lille bitte unge, den var super sød, da den løb efter flokken, der havde rejst sig lidt hurtigere end den kunne følge med til.

Hannen står og kigger på en af hunnerne, lige efter puffede den til den med sit forben

Her får man en rimelig fornemmelse af det store gevir, dog så det mere imponerende ud i virkeligheden :)
Den lille unge var super sød

De havde også en lille shop og udenfor shoppen var der en lille indhegning med to små hjorteunger, der også var super søde og på den anden side var der et bur med to losser, der lå og sov. Marsha kendte en der havde mødt en los uden for en butik ikke så langt væk fra hvor vi bor engang, den oplevelse, tror jeg ikke lige jeg har behov for at have, men jeg tror nu ikke de gør noget.

De to losser ligger og sover
Noget af det sidste de havde var en stor flok rensdyr, så nu ved jeg da hvor julemanden kan gå hen, hvis han mangler nogen i reserve. De lever også vildt heroppe og kommer nogengange ind i byen. Der var et billede i deres avis af et rensdyr der stod og snusede til en kat inde midt i byen.

Rensdyrene havde også ret lange gevirer, der blev viklet ind i hinanden når de slåssede
Det allersidste dyr vi så var den sorte bjørn. Jeg blev meget overrasket over at den ikke var større. Den var nok ca. lige så høj som mine ben og så faktisk ikke særlig faretruende ud. Jeff fortalte mig også at lige denne bjørn kunne de tumle med, og dem der passede den var heller ikke nær så påpasselige med den sorte bjørn som med de brune bjørne.

den lille sorte bjørn
Derefter var der ikke flere dyr og vi fortsatte turen hjem mellem bjergene. Det kan godt være at det var en lang køretur, men udsigten er så fantastisk hele vejen at man dårligt opdager at tiden går.

Udover min vilde weekend er hverdagen også begyndt herovre, med en masse skole og lektier, så der sker ikke det vilde i mine hverdage, hvilket også er helt i orden, der er vidst ingen, der kan holde til den mængde indtryk hele tiden :)


Jeg håber i har det godt derhjemme og at vejret er bedre end der er herovre, hvor der er grå himmel og masser af blæst :)









1 kommentar:

  1. Heej, nu har jeg lige fået læst dine seneste indslag ! Hvor er det fedt at du har set alle de vilde dyr :I Og dejligt at høre, at du er begyndt at have kontakt med den anden Au Pair pige :) Håber snart vi skrives, skal nok lige blve bedre, til at logge på min skype :) Knusss!!

    SvarSlet